Emoțiile sub lumina reflectoarelor

Tot timpul am considerat că marea provocare a specialiștilor din anumite domenii este să prezinte cunoștințele și principiile științifice astfel încât să le înțeleagă oricine. Știți că e o vorbă ” Înțelegi ce vreau să spun sau e nevoie să îți desenez”? Ei bine, niște oameni deștepți și talentați s-au gândit și din fericire au și trecut la acțiune, să facă un film despre cum o iau razna emoțiile tinerilor aflați la pubertate. Dacă nu ați văzut încă Inside out (Întors pe dos tradus la noi), vi-l recomand cu drag.

N-o să vă povestesc despre ce a fost filmul, puteți gasi sinopsisul aici, ceea ce m-a impresionat pe mine la acest film și m-a determinat să scriu despre el a fost modul prin care a reușit să transpună într-un film animat noțiuni complexe de psihologie. Ceea ce credeam că e comedie ușoară s-a dovedit a fi o producție mult mai mai profundă decât părea din trailer, un film care abordează într-o formă ludică elemente precum tipologia emoțiilor și a modului cum ne influențează comportamentul, memoria de scurtă durată vs memoria de lungă durată, subconștientul, starea de veghe și formarea viselor si multe alte procese cogntitive interesante pe care va las să le descoperiți singuri.

Recunosc, am plecat de la cinema cu impresia unui film draguț, deștept, însă am început să îi descopăr adevărata valoare când am auzit povestea unei mămici care a avut ocazia să-l vizioneze împreună cu fiica ei, într-o sală în care erau și alți copii însoțiți de părinți. A fost uimită să vadă copii care au început să plângă, unii chiar au părăsit sala nesuportând o presiune emoțională atât de mare.

Pentru cei care au trecut (de mult) de pubertate, e o ilustrare simpatică a trăirilor și crizelor emoționale din acea perioadă, a frustrărilor, căutării identității și formării personalității. Dar pentru cei care se găsesc la vârsta protagonistei e mai mult de atât. E confirmarea că trebuie să accepte că etapa copilăriei se apropie de final, că schimbarea se întâmplă și trebuie să se adapteze, să accepte anumite sentimente și stări, să descopere și alte culori decât rozul copilăriei, să învețe (și să aibă curaj) să facă alegeri și cel mai important lucru, să iși controleze emoțiile răzvrătite.

Reclame

Un gând despre “Emoțiile sub lumina reflectoarelor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s