Ce înseamnă Rusaliile pentru mine

Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt este una din cele mai importante sărbători creștine, mai ales de când e zi liberă națională și beneficiem de un week-end prelungit de pe urma ei.

Pentru mine, însă, aceste sărbătoare are o însemnătate aparte, pentru că îmi readuce în atenție unele din cele mai frumoase amintiri de copilărie. La noi în zonă, Rusaliile sunt cunoscute și ca Moșii de vară.* Dat fiind că pica aproape in iunie, copil fiind, o asociam cu avanpremiera vacanței de vară, debutul sezonului de cireșe și ospățul cu orez cu lapte.

Mă implicam cu drag în pregătirile pentru Rusalii. Asta însemna să o ajut pe bunica, mamaia cum îi spuneam eu, să spele străchinile și oalele de lut, mă cățăram după cireșe și mergeam seara să culegem bozii (niște buruieni mari cu un miros ciudățel pe care copiii trebuia să stea în timp ce erau spălați pe picioare), pentru tradiționala spălare a picioarelor de a doua zi. E o întreagă aventură și cu spălatul asta. În anii în care ploua, se considera că e semn de belșug și era mare bucurie. Copiii mergeau desculți prin noroi, astfel încât să le facă treaba cât mai grea femeilor care îi spăla pe picioare. Cu cât efortul pentru îndepărtarea noroiului era mai aprig, cu atât bucuria mai mare a celor implicați în proces.

În primii ani, încă se mai păstra tradiția și împărțirea pentru sufletul morților se făcea în două etape: în sămbăta premergătoare Rusaliilor (denumită și sâmbăta morților) se împărțeau oalele de lut cu apă în ele, cireșe, neaparat flori, mere verzi sau nuci și colaci calzi, copți pe vatră, iar luni strachinile cu orez cu lapte și diverse produse pe lângă. Unul din momentele mele cele mai dragi era tămâierea și rânduirea produselor ce urmau a fi date de pomană, sau împărțite, cum spunem noi. Și acum mirosul de tămâie e unul din preferatele mele, pentru că îmi aduce aminte de aceste tradiții și rituri învățate de la mamaia.

Pe măsură ce am crescut, mamaia s-a stins și s-au și bătrânii satului pe parcurs, împreună cu mare parte din aceste tradiții. Strachinile si oalele de lut făcute de meșteri populari au fost înlocuite cu farfurii și căni chinezești, colacii au dispărut cu totul, din comoditate s-a renunțat la obiceiurile din sâmbăta morților și toate se fac lunea, în mare grabă, să se scape mai repede de o grijă. Puțin sunt cei care înțeleg însemnătatea acestor obiceiuri, fac doar fiindcă așa se face, să nu te vorbească lumea.

Apropos de vorbit lumea, două dintre obiceiurile păgâne în zonă sunt strigarea pe goarnă și Alaliile. În cazul primului, se strâng mai mulți tineri care merg pe un deal din aproprierea satului și strigă pe goarnă numele celor care au ajuns de ceva timp la vârsta însurătoarei/măritișului și sunt încă singuri. Deși rușinoasă, strigarea ar trebui să poarte noroc în dragoste. Textele sunt amuzante și de cele mai multe ori rimate. Exemplu: Are X un cal bălțat și pe Y neînsurat. Cât despre Alalii, sunt focuri aprinse cu scopul de a alunga spiritele rele. În unele sate se fac la cimitir, lângă mormintele celor decedați de curând, în altele se aprind focuri mari, gen foc de tabără, în jurul cărora se petrece.

Mai ar fi și Tarbaca câinilor, care din fericire de data asta, nu prea mai este pusă în aplicare. Marți, a doua zi după Rusalii,  câinii din curțile sătenilor erau băgați în saci și bătuți cu o nuia, să devină răi și să apere mai eficient gospodăria. Deși bătaia era mai mult simbolică, speriau destul bietele animale și mă bucur că s-a renunțat la astfel de practici.

Cam asta înseamnă în mare Rusaliile pentru mine: izvor de aminitiri prețioase și marcarea începutul verii. Voi cum sărbătoriți Rusaliile?10361326_10204005192761189_6441951071365162321_n* se pare că doar eu le știu așa, Moșii de vară sunt cu o zi înainte. Mulțumesc, Ionut Iancu pentru lămurire.

Reclame

Un gând despre “Ce înseamnă Rusaliile pentru mine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s