Warren Buffett şi viaţa ca afacere

Warren Buffett sau Oracolul din Omaha. Pentru unii poate înseamna nimic, pentru alţii ceva mai mult, cert este că pentru economia ultimelor decenii a însemnat enorm. Mereu informat, mereu cu un pas înaintea celorlalţi, mereu în topul celor mai importanţi investitori ( capt de listă , chiar, în ultima perioadă), Warren Buffett sau « Oracolul din Omaha » este pur şi simplu senzaţional prin tot ceea ce face. De-a lungul timpului s-au emis tot felul de ipoteze şi supoziţii referitoare la succesul lui Buffett. Să fie un algoritm bine pus la punct sau un talent nativ de a anticipa evoluţa bursieră? Răspunsul l-am găsit în “ Bulgărele de zăpadă”, biografia oficială a simpaticului investitor american.

Pentru prima oară, Buffett vorbeşte despre familia şi partenerii lui de afaceri, despre pasiunile sale, ne spune povestea din spatele fructuasei sale activităţi. Mi-a placut foarte tare ideea de a insera în carte fotografii cu el şi cu membrii familiei sale, în diferite momente ale vieţii sale. Cartea este plină de povestioare interesante şi de sfaturi preţioase atât despre investiţiil cât şi despre viaţa cotidiană.

Este foarte sugestiv modul în care povesteşte despre provocarea reprezentată de punerea pe picioare a Berkshire Hathaway, “Berkshire nu valora mai mult de patruzeci de dolari acţiunea. Nu puteai vinde fabricile de textile şi compania de asigurări pentru mai mult. Şi jumătate din bani erau reprezentaţi de o afacere jalnică, şi vreau să spun chiar jalnică: douăzeci de dolari din patruzeci. Şi nu ştiam ce voi face, chiar nu ştiam. Adică eram oricum suficient de bogat. Dar, de fapt, puteam să pun pariu că voi face ceva. Pariam pe mine“ , sau entuziasmului aproape copilăresc cu care vorbeşte despre preferinţele sale culinare :   „Broccoli, sparanghel şi varză de Bruxelles mi se păreau ca mancarea chinezească intinsă pe o farfurie. Conopida aproape că mă imbolnăvea. Mancam morcovii fără tragere de inimă. Nu imi plăceau cartofii dulci. Nu vroiam nici măcar să mă apropii de rubarbă, că imi venea să vomit“. Ideea sa de festin era o cutie mare de ingheţată cu bucăţele de ciocolată prin ea. Manca toată mancarea deodată şi nu ii plăcea ca felurile să se atingă intre ele. Dacă vreun bucheţel de broccoli ii atingea friptura, era ingrozit. „Imi plăcea să mănanc aceleaşi lucruri tot timpul. Puteam manca sandvişuri cu şuncă in fiecare zi, cincisprezece zile la rând, la micul dejun. La masa de seară de la ferma ei, Glen Welby, Kay servea homari. L-am atacat pe partea greşită şi nu am avut foarte mult noroc. Mi-a spus să il intorc invers“.

Deasemenea, foarte sugestivă este şi recenzia făcută de Los Angeles Post: „Probabil că lucrarea The Snowball (Bulgărele de zăpadă) va rămâne cel mai relevant şi plin de autoritate portret al unuia dintre cei mai importanţi investitori din America zilelor noastre.“

Reclame

3 gânduri despre “Warren Buffett şi viaţa ca afacere

  1. Sunt fotografii care nu au mai fost publicate (exceptand editia in lb. engleza, bineinteles). Cartea este pur si simplu fascinanta. Este si foarte bine lucrata, spre deosebire de traducerile de la unele edituri. In plus, afli o multime de detalii interesante, atat despre viata privata a lui Buffett, cat si despre cea de investitor sau filantrop.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s