Vai de capul meu, fie-ţi milă…

Pe lângă gripa porcină, un nou virus face ravagii în rândul românilor. Se numeşte “ văicăreală cronică”. Poate nici nu aţi sesizat existenţa lui, însă, dacă aţi fi un pic atenţi aţi observa că există în anturajul vostru câteva persoane care nu fac altceva de dimineaţă până seara decât să se plângă (aici este vorba despre cazul extrem): de bani, de sănătate, de job, de ţară, de mamă, de familie, de plictiseală, de lene…. Acest virus nimicitor a apărut ca urmare a faptului că e mult mai uşor să te vaiţi decât să pui osul la muncă.

Ceea ce face şi mai periculos acest microb al văitatului şi al autocompătimirii, este tendinţa unora de a-l utiliza în vederea obţinerii unor beneficii şi favoruri din partea celorlalţi.

Am învăţat la facultate, la una din materiile aparent nefolositoare pentru activitatea de economist, însă cu totul deschizătoare de minţi pentru viaţa cotidiană, că omul este prin excelenţă o creatură egoistă. Altrusimul este o formă mascată şi indirectă a egoismului, pentru că atunci când îi ajutăm pe ceilalţi, o facem pentru că acest gest ne face  să ne simţim bine din punct de vedere spiritual, ne oferă o satisfacţie individuală.

Ştiaţi că există o categorie de oameni care reuşesc în viaţă doar exploatând latura aceasta a noastră altruistă, caracterul de a sări în ajutor celor în suferinţă, neajutoraţi, inferiori nouă cei mai inteligenţi, pricepuţi, norocoşi etc?  Când un om iţi vorbeşte numai, dar numai , despre greutăţile sale o face pentru că se aşteaptă la un tratament diferenţiat şi mai indulgent din partea ta. E mult mai confortabilă ipostaza asistatului.

Aveti idée câţi oameni buni, adevăraţi profesionişti, au fost concediaţi înaintea altora mai puţin buni, însă care au ştiut să se ducă la şef să i se vaite despre situaţia lor grea, de numărul de guri ce au de hrănit, de ratele la banca, etc etc? Extraordinar de mulţi. Prea mulţi pentru un popor cu pretenţii de bun simţ. Şi exemplele pot continua.

Oameni buni, chiar dacă este un şoc pentru voi, nu sunteţi singurii din Univers care aveţi probleme. Toţi avem. Însă, spre deosebire de voi, unii chiar vor sa facă ceva să le rezolve, nu aşteaptă de la ceilalţi. Înainte de a deschide gura să vă plângeţi de ce amărâţi  sunteţi voi, gândiţi-vă la ce/câte aţi făcut sa schimbaţi  această situaţie.

Reclame

4 gânduri despre “Vai de capul meu, fie-ţi milă…

  1. eu cred că mulţi dintre cei care se plâng o fac doar pentru a avea ei senzaţia că sunt nişte luptători, nişte supravieţuitori şi vor să facă public acest fapt.
    plus că există şi suficienţi oameni care reacţionează mai bine la argumente precum mila decât la cele raţionale.
    numai bine!

  2. Original mod de a privi lucrurile. Nici eu nu suport oamenii care vin sa jeleasca la mine. Daca voiam sa ascult despre necazurile oamenilor, ma faceam psiholog.
    Salut decizia de a scrie cu diacritice. 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s