I wish you a happy end!

Happy end. Adica “sfarsit fericit” pe romaneste.

De care ori nu ati intrebat, referindu-va la un film, daca e cu “Happy end”? De multe ori, va spun eu. Raspunsurile au fost foarte probabil impartite: da, nu, asa si asa, dupa aprecierile fiecaruia, la urma urmei fericirea este un fenomen relativ si abstract, nu?

Daca ramane un supravietuitor care sa salveze situatia si lumea ( nu conteaza ca au murit zeci pe langa el) sfarsitul poate fi considerat happy. Daca tipul sau tipa alearga suficient de repede la aeroport  pentru a reusi sa ajunga inaintea ca avionul cu iubirea vietii lui ( ei) la bord sa decoleze, inseamna ca va reusi, in sfarsit sa-si marturiseasca dragostea, sa-i spuna ca regreta cordial ca a gresit,  vor putea in sfarsit sa se  casatoreasca si sa se puna pe facut copii si toata lumea e fericita.

In concluzie, ca sa nu o mai lungesc, caracterizarea finalului fericit ar fi cam asa: sa existe cel putin un supravietuitor, sa fie arestati tot cei rai, sau, si mai bine, sa moara, sa se lamureasca toate problemele, sa se elucideze toate misterele si sa fie razbunati toti mortii si NU in ultimul rand, poate chiar cel mai important, cel putin doi dintre protagonisti sa se indragosteasca ca deh, daca dragoste nu e, nimic nu e.

Mai mult ca sigur ca frazele de mai sus v-au generat un zambet ironic.  Probabil fiindca ca ati constat, la fel ca mine, ca acest gen  happy end nu exista decat in filme si telenovele .

Eu nu cred in finaluri fericite in viata de zi. Sau poate cred, dar nu cu acelasi inteles ca cel din lumea cinematografica.  Majoritatea nuntilor sunt urmate de un divort, suferinta, copii chinuiti si traume. Infractorii sunt foarte rar adusi in spatele gratiilor, iar in realitate,  cand doi iubiti se cearta, ea pleaca la maica-sa si nu intr-o calatorie cu avionul  in jurul lumii pentru a-si vindeca inima sfasiata si distrusa.

In opinia mea, un happy end nu trebuie neparat asociat cu sintagma “ nedespartiti pana la moarte”  ci si cu o despartire. Si acest lucru poate fi confirmat de sutele de femei maltratate, abuzate fizic si psihic, traumatizate de soti, care isi recapata linistea, increderea, respectul de sine si practic viata, in urma unui divort. Da, despartirea este sfarsitul trist al unei casatorii, dar totodata reprezinta si bucuria inceperii  unei noi etape din viata.

In incheiere, intr-un exces de optimism, am putea spune ca atata timp cat ne putem bucura de ziua  curenta, inseamna ca cea de ieri a fost cu happy end. 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s